Bez éček

14. prosince 2014 v 14:52 |  Svět kolem nás

Konzervanty. Aby se výrobek tvářil že je neobsahuje, výrobce místo kódu éčka napíše jeho název. Potom se nedivím, že spousta lidí složení výrobků radši ani nečte, ale v některých případech by raději měli! (už kvůli tomu jestli výrobek obsahuje palmový olej více ZDE)

A tak jsem ráda, že existují stránky, které nám o složení výrobku řeknou víc.
A já jsem se rozhodla, že "otestuju" bůčkovou pomazánku,a zeleninový salát,protože tyhle dva výrobky na mě tak hezky koukali z ledničky. Tak se jim teď podíváme na zoubek, teda lépe řečeno na éčka.
Takže nejprve ze světa masožravců:
E250Zamračený
-dusitan sodný
Skupina:
Stabilizátor, Konzervant
Využití:
Uzeným masným výrobkům dodává charakteristickou chuť, barvu a zabraňuje růstu bakterií.
Účinky na lidský organismus:
Látka může být karcinogenní a způsobuje ztrátu schopnosti hemoglobinu přenášet kyslík v těle.
E451Zamračený
-trifosforečnany
Skupina:
Stabilizátor, Sekvestrant, Regulátor kyselosti
Využití:
Využívají se zejména při výrobě masných výrobků, kdy zabraňují vytékání šťávy.
Účinky na lidský organismus:
Vysoké dávky této látky, napomáhají nadměrnému vylučování vápníku z těla. V důsledku toho může být tělo citlivější na nedostatek vápníku.
E450Zamračený
-difosforečnany
Skupina:
Stabilizátor, Kypřící látka, Tavící sůl, Sekvestrant, Regulátor kyselosti, Emulgátor
Využití:
Pomáhají udržovat šťávy v masných výrobcích. Do pekařských výrobků se přidávají jako stabilizátory.
Účinky na lidský organismus:
Vysoké dávky této látky, napomáhají nadměrnému vylučování vápníku z těla. V důsledku toho může být tělo citlivější na nedostatek vápníku.
E412Usmívající se
-guma guar
Skupina:
Stabilizátor, Zahušťovadlo
Využití:
Zvyšuje odolnost vůči tepelnému šoku mražených krémů a trvanlivost pekařských výrobků. Také zahušťuje omáčky a zálivky.
Účinky na lidský organismus:
Nejsou známy žádné negativní účinky.
E415Usmívající se
-xanthan
Skupina:
Stabilizátor, Zahušťovadlo
Využití:
Přidává se do nápojů, které pak vyvolávají příjemné pocity v ústech. Používá se i v salátových zálivkách, sypkých směsích pro přípravu nápojů, polevách, mléčných výrobcích, ovocných želé, náplních, sirupech a pekařských výrobcích.
Účinky na lidský organismus:
V běžném množství nejsou známy žádné negativní účinky na lidské zdraví.
E407Usmívající se
-karagenan
Skupina:
Želírující látka, Zahušťovadlo, Emulgátor, Stabilizátor
Využití:
Karagenan ve velkém množství obsahují mořské řasy. V potravinářství se používá například jako stabilizátor v mléčných výrobcích.
Účinky na lidský organismus:
V běžném množství nejsou známy žádné negativní účinky na lidské zdraví.
Neodalala jsem a musela jsem prozkoumat éčka i ve svém zeleninovém salátu, kde byly konzervanty vypsané slovně.
Xanthan E415 Usmívající se
Skupina:
Stabilizátor, Zahušťovadlo
Využití:
Přidává se do nápojů, které pak vyvolávají příjemné pocity v ústech. Používá se i v salátových zálivkách, sypkých směsích pro přípravu nápojů, polevách, mléčných výrobcích, ovocných želé, náplních, sirupech a pekařských výrobcích.
Účinky na lidský organismus:
V běžném množství nejsou známy žádné negativní účinky na lidské zdraví.
Kyselina mléčná E270 Usmívající se
Skupina:
Regulátor kyselosti
Charakteristika/vlastnosti:
Tato kyselina vzniká mléčným kvašením cukrů např. v mléce, sýrech, kyselém zelí. . Přirozeně se vyskytuje také v mase a vnitřnostech, v okurkách a olivách, ale také v jogurtech, kysané smetaně, sýrech. Má antiseptické vlastnosti. Průmyslově se vyrábí z cukrů, melasy, syrovátky, škrobů.
Využití:
Do potravin se přidává jako okyselující a ochucující prostředek, zvýrazňuje chuť, zvyšuje účinnost antioxidantů a kontroluje pH. Používá se v pekařství, pivovarnictví, při výrobě sýrů, bývá obsažena v margarínech, sladkostech, kojeneckých výživách a nealkoholických nápojích.
Účinky na lidský organismus:
Přirozeně se vyskytuje téměř ve všech organizmech, je považována za bezpečnou. Nejsou známy žádné negativní účinky, pouze u kojenců způsobuje jedna z forem kyseliny mléčné nežádoucí reakce (překyselení, průjem, zvracení). Tato forma není povolena v dětské výživě.
Kyselina citronová E330 Usmívající se
Skupina:
Sekvestrant, Regulátor kyselosti, Antioxidant
Charakteristika/vlastnosti:
Kyselina citronová se nachází v ovoci a zelenině. Největší množství je v citrusových plodech, zejména v citronech a limetkách. Průmyslově se získává z citronové šťávy nebo kvašením melasy.
Využití:
V potravinářství se kyselina citronová používá jako ochranná (konzervační) a dochucovací látka. Zabraňuje množení bakterií a plísní v ovocných sirupech a nealkoholických nápojích. Zpomaluje žluknutí a stabilizuje barvu ovocných výrobků a potravinám dodává výraznou citrusovou příchuť. Používá se také v margarínech, zálivkách, zavařeninách, zmrzlinách, instantních ovocných nápojích, cukrovinkách, pekařských výrobcích apod.
Účinky na lidský organismus:
V běžném množství se považuje za bezpečnou látku. Ve velkém množství brání vstřebávání vápníku.
Historie:
Kyselinu citronovou objevil již v 8. století islámský alchymista Džabír Ibn Hajján. Středověcí evropští učenci znali přírodní kyseliny v citronech a citronových šťávách. Poprvé byla kyselina izolována v roce 1784 krystalizací z citronové šťávy a průmyslově se začala vyrábět v roce 1860. Později bylo zjištěno, že kyselinu citronovou dokáží z cukru produkovat i některé druhy plísní.
Sorbát draselný E202 Usmívající se
Skupina:
Konzervant
Využití:
Zpomaluje růst plísní. Díky dobré rozpustnosti ve vodě se používá především v nealkoholických nápojích.
Účinky na lidský organismus:
Neexistují žádné známé negativní účinky
Benzoan sodný E211Zamračený
Skupina:
Konzervant
Využití:
Jeden z nejpoužívanějších konzervantů. Je dobře rozpustný ve vodě. Používá se do nealkoholických nápojů, hořčic a omáček.
Účinky na lidský organismus:
Většina lidí nemá s tímto konzervantem žádné problémy. U citlivých lidí se mohou dostavit alergické projevy a dle některých zdrojů může zhoršovat astma. Je dáván do souvislosti s dětskou hyperaktivitou.
Bohužel obrázek salátu jsem nikde nenašla.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Blog byl založen 14.12.2014